Veelgestelde vragen Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD)

Home > Veelgestelde vragen Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD)

Veelgestelde vragen Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD)

Ridderkerk wil een afvalloze gemeente worden. Hoe? Door anders om te gaan met afval. Goed gesorteerd huishoudelijk afval is namelijk grondstof voor nieuwe producten, zoals papier, jampotten en zelfs elektrische apparaten. Vanaf najaar 2017 gaat er op dit gebied veel veranderen in Ridderkerk, maar wij vragen u nu al mee te doen.Bijvoorbeeld met het beter sorteren van verpakkingsmaterialen van plastic, metaal en drinkpakken (PMD).

Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over plasticinzameling.

Wat gebeurt er met het PMD-afval?

Het plastic afval, metaal (blik) en drinkpakken uit de PMD-zakken wordt gerecycled. Er worden weer nieuwe producten van gemaakt, zoals fleecetruien en plastic flacons. Het PMD wordt dus niet op één hoop gegooid met het restafval en in de oven verbrand. Bekijk de video van SUEZ Rotterdam. Die laat zien hoe het PMD wordt gescheiden, zodat het kan worden hergebruikt.

Wat mag er in de PMD-zak?

Plastic   Plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken, folies
Metaal

Frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes.

Drinkpakken      Pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, drinkpakjes voor kinderen.

Twijfelt u of een verpakking in de PMD-zak mag? Stel uzelf drie vragen:

• Is het huishoudelijk verpakkingsmateriaal?
  • Is het van plastic, metaal (blik) of een drinkkarton?
  • Is het leeg?

Is het antwoord 3 x ja? Dan mag het bij het PMD. Is het antwoord 1 of 2x nee? Dan is het geen PMD.
Onderaan deze pagina kunt u de sorteerwijzer downloaden.

Mag hard plastic in de PMD-zak?

Nee, hard plastic, zoals pvc-pijp, speelgoed en emmers is geen verpakkingsmateriaal. Hard plastic kunt u gratis inleveren bij de milieustraat Noordpolder in Hendrik-Ido-Ambacht.

Moeten flesjes, blikjes en pakjes schoon zijn?

Het is wel zo prettig als plastic verpakkingen leeg zijn, maar helemaal schoon hoeft niet. Doppen mogen ook gewoon op plastic flessen of flacons blijven zitten, maar die moeten dan dus wél leeg zijn. Halfvolle verpakkingen, zoals halfvolle plastic flessen of halvolle drinkpakken mogen niet bij het PMD. Leeg ze eerst en gooi ze daarna in de zak. Is dit niet mogelijk, gooi ze dan bij het restafval.

Wanneer wordt mijn PMD-zak opgehaald?

Met ingang van 3 oktober 2017 wordt PMD wekelijks aan huis ingezameld. Op uw persoonlijke Afvalkalender kunt u vinden wanneer u aan de beurt bent. U kunt uw persoonlijke digitale afvalkalender op verschillende manieren inzien:

• via deze website. Door het invullen van postcode en huisnummer krijgt u direct toegang tot de digitale versie van uw persoonlijke afvalkalender.
  • via de afvalwijzerapp: download de gratis app ‘Afvalwijzer’. Door uw postcode en huisnummer in te voeren krijgt u direct inzicht in de voor u relevante ophaaldagen.

Waar moet ik mijn PMD-zak aanbieden op de ophaaldag?

U moet de PMD-zak op de ophaaldag vóór 8.00 uur ’s morgens buiten zetten op de plaats die u gewend bent. We onderzoeken op dit moment of de inzameling van de PMD-zakken in de toekomst nog beter kan door, waar mogelijk, kroonringen te bevestigen in uw wijk.

Zijn de PMD-zakken gratis verkrijgbaar? En zo ja, waar?

Ja, u kunt de zakken gratis krijgen bij onderstaande 11 adressen:

• Gemeentehuis, Koningsplein 1
  • Bibliotheek, Jorisplein
  • Dirk van den Broek, Bolnes
  • Dirk van den Broek, Centrum
  • Jumbo, Centrum
  • Coöp, Vlietplein
  • Kronemeijer Optiek, Vlietplein
  • De Korenbloem, Oostendam
  • Albert Heijn, Centrum
  • Albert Heijn, Dillenburgplein
  • Verslokaal Zoet en Melk, Rijsoord

We onderzoeken op dit moment of de inzameling van de PMD zakken in de toekomst nog beter kan door het aantal uitgiftepunten van de gratis zakken uit te breiden.

Zijn de PMD- zakken ook verkrijgbaar via internet?

Nee. Er zijn op dit moment 11 uitgiftepunten waar u gratis zakken kunt afhalen. We onderzoeken of we het aantal uitgiftepunten kunnen uitbreiden.

Waar vind ik de folder 'Sorteren, geef uw afval toekomst'?

De folder vindt u onderaan deze pagina.

Gemeente Ridderkerk
Bezoekadres: Koningsplein 1